استفاده از سیلوهای پلاستیکی برای تهیه سیلاژ ذرت

استفاده از سیلوهای پلاستیکی

برای تهیه سیلاژ ذرت

 

سیلو کردن عملی است که به وسیله آن برخی از غذاهای دام در محلی محفوظ (حتی المقدور بدون هوا) تخمیر و نگهداری می شوند. این گونه محل ها «سیلو» نامیده می شود.

سیلو انواع مختلفی دارد و به صورت های؛ زیرزمینی، روزمینی، عمودی، هوایی(برجی)، خلائی، پلاستیکی سوسیسی و غیره می باشد.

 

مزایای سیلو کردن :

·     به دلیل بسته بودن محیط، محصول سیلو تحت تأثیر عوامل محیطی مخرب (باد، باران و حشرات) آسیب نمی بیند.

·        مقدار اتلاف در روش سیلو  کردن خیلی کمتر از روش خشک کردن است.

·        در زمان های طولانی تری می توان از سیلو برداشت کرد.

·   با توجه به اینکه از تمام قسمت های گیاه برای عمل سیلو کردن، برداشت و استفاده می شود، مقدار محصول سیلو شده در مقایسه با برداشت دانه، چندین برابر است. (متوسط برداشت دانه ذرت 7 تا 8 تن در هکتار و متوسط برداشت ذرت به صورت کامل 50 تا 70 تن در هکتار است)

·   این روش برای نگهداری و ذخیره محصولاتی نظیر ذرت، جو و تریتیکاله -که خشک کردن موجب کاهش کیفیت آنها می شود- مناسب تر است.

 

معایب سیلو کردن :

·        ارزش غذایی علوفه سیلو شده نسبت به محصولات اولیه (محصولات تازه) کمتر است.

·        به دلیل زیاد بودن میزان رطوبت، برای حمل و نقل محدودیت دارد.

 

سیلاژ:

سیلاژ محصولی تخمیری است که از نگهداری علوفه با رطوبت زیاد، در شرایط بی هوازی و اسیدی حاصل می شود.

 

انتخاب محصول برای سیلو کردن:

یک محصول مناسب برای ذخیره به صورت سیلاژ باید دارای مشخصات و شرایط زیر باشد:

·        به مقدار کافی، ماده آلی قابل تخمیر به صورت کربوهیدرات محلول داشته باشد.

·   ظرفیت بافری به نسبت کمی داشته باشد. (تحت تأثیر عوامل محیطی مخرب، به راحتی تغییر حالت نداده و اسیدی تر یا قلیایی تر از حد مطلوب نشود)

·        مقدار ماده خشک آن بیشتر از 200 گرم در یک کیلوگرم باشد.

·        از نظر ساختار فیزیکی، به راحتی قابل فشرده سازی بوده و پس از برداشت به آسانی سیلو شود.

بسیاری از محصولات زراعی همه این مشخصات را ندارند. بنابراین به وسیله اعمالی مثل پژمرده ساختن در مزرعه و خرد کردن بسیار زیاد و یا با استفاده از مواد افزودنی برای سیلو کردن آماده می شوند.

 

مزایای ذرت علوفه ای سیلو شده:

·        حاوی انرژی قابل توجه (ارزش تغذیه ای نسبتاً خوب)

·        خوش خوراک

·        بلافاصله بعد از برداشت قابل استفاده برای دام

·        برداشت سریع و آسان

·        کم بودن هزینه ذخیره آن

 

خرد کردن علوفه برای سیلو شدن:

مواد سیلو شده باید به اندازه 1 تا 2 سانتیمتر خرد شود. درشت بودن قطعات ، خارج کردن هوا را بسیار مشکل کرده و اغلب، ضایعات و فساد ناشی از تخمیرات نامطلوب را افزایش می دهد. خرد کردن بیش از حد، اثرات مضری بر روی عمل نشخوار حیوان و درصد چربی شیر می گذارد.

* نکته: اگر میزان ماده خشک موجود در محصول سیلاژ شده بیش از 35% باشد، بزرگ تر بودن قطعات (تا 4 سانتیمتر) مشکل ساز نخواهد بود.

- چنانچه رطوبت موجود در محصول کمتر از حد مطلوب باشد (درصد ماده خشک کمتر از 35%)، قطعات باید ریز تر خرد شود.

 

مزایای استفاده از سیلوهای پلاستیکی در مقایسه با سیلوهای خندقی:

·        کاهش هزینه های ثابت ناشی از احداث سیلو

·        تهیه و آماده سازی آسان سیلاژ

·        نیاز نداشتن به تجهیزات و ادوات خاصبرای تهیه سیلاژ

·        حمل و نقل آسان سیلوهای پلاستیکی

·   جلوگیری از اتلاف سیلاژ و مواد حاصل از تخمیر با استفاده از سیلوهای پلاستیکی (در تهیه سیلاژ با استفاده از سیلوهای خندقی بیش از 20% هدر رفت مواد سیلوئی وجود دارد که با استفاده از سیلوهای پلاستیکی، این میزان به کمتر از 5% کاهش می یابد).

·   کاهش مدت زمان تخمیر سیلوئی، با استفاده از مواد افزودنی مانند باکتری های بی هوازی (اکوسایل) در سیلوهای پلاستیکی. (اضافه کردن مواد باکتریایی باید به صورتی باشد که تمام محصول سیلاژ شده به صورت کامل با آن آغشته شود)

·        آسان بودن مدیریت نگهداری و استفاده از سیلوهای پلاستیکی نسبت به سیلوهای خندقی.

·        در سیلوهای پلاستیکی مواد سیلوئی حین استفاده کمتر در معرض هوا قرار می گیرند.

·        در صورت تهیه اصولی، کپک زدگی در سیلوهای پلاستیکی کمتر مشاهده می شود.                                                    

 

*نکته مهم:

 

پس از تهیه و آماده سازی سیلوهای پلاستیکی، باید از قرار گرفتن سیلوها در معرض تابش شدید آفتاب، باران، سطوح زبر و نا صاف، حشرات و حیوانات موذی مانند موش و... جلوگیری شود. همچنین پس از بازگشایی سیلوها، در کمترین زمان ممکن به مصرف دام برسد.