بهداشت جایگاه دام

 

اهمیت بهداشت دام و جایگاه

1 تامین سلامت دام

2- تامین مواد غذایی و پروتئین حیوانی برای مصرف انسان ( افزایش تولید )

3- کمک به تامین سلامت جامعه ،کنترل و پیشگیری بیماریهای قابل انتقال از حیوان به انسان ( وجود بیش از 400 نوع بیماری قابل انتقال از حیوان به انسات که سلامت انسان و جامعه را مورد تهدید قرار میدهد )

4- با ایجاد محیط سالم برای دام محیط زندگی انسانها نیز که در ارتباط با دام هستند سالم میگردد

5- ایجاد زمینه برای تجارت خارجی

6- کمک به افزایش در آمد دامداریها

  

بهداشت جایگاه دام

دامداریها به سه فرم تقسیم میشوند : فرمهای سنتی ، فرمهای نیمه صنعتی ، فرمهای صنعتی

        در فرمهای صنعتی :

        جایگاه دام  : اصطلاحا به کلیه ساختمانهایی مثل بهاربند ، شیردوشی ، بیمارستان ، زایشگاه و سایر سالنها و ساختمانهای یک دامپروری گفته می شود

          محوطه دامداری : به فضا و سطوحی گفته می شود که جایگاه دام را احاطه کرده اند و شامل خیابانها ، پیاده روها ، مبادی ورود و خروج دام و کامیون و خودروها و ... است این محوطه دامداری به چاه آب ، مخزن آب دامداری و فاضلاب و سیستم های مربوطه نیز شامل می شود .

         همانگونه که بهداشت ساختمانهای دامداری مورد اهمیت است بهداشت محوطه دامداری نیز از اهمیت برخوردار است خصوصا در ورودی دامداری که باید حوضچه ضد عفونی داشته و حتما باید همیشه از ماده ضد عفونی مناسب و موثر پر بوده و هر از چند گاهی کنترل گردد  ، خصوصا بعد از بارندگیها نیاز به افزودن ضدغفونی دارد .

        در دامدارباید از بشکه های و یا  ظروف  مخصوص  زباله استفاده گردد و در آنها  محکم  بسته شوند .

        به هیچ وجه وسایل مورد استفاد شده مثل دستکش یک بار مصرف ظروف پلاستیکی سرمها ، شیشه های خالی واکسنها و یا سایر داروها  ، کیسه های نایلونی ویا باند و پنبه های آلوده در محوطه دامداری انداخته نشوند .

        در بهداشت محوطه دامداری و جایگاه دام باید توجه خاص به جوندگان و موشها گردد .

        از ورود و خروج حیواناتی مانند گربه و سگ به داخل دامداری جلوگیری گردد و در ضمن امکان ورود حیواناتی مثل شغال و روباه ، گرگ  به دامداری نداشته باشد .

 

بهداشت زایشگاه

1-  کف زایشگاه باید بتون ریزی بوده و شیب ملایمی به طرف فاضلاب داشته باشد

2-  دیوارها از کاشی یا سنگ سفید و قابل ضد عفونی و شعله افکنی باشد

3-  حرارت و تهویه در داخل زایشگا قابل تنظیم باشد

4-  حرارت اطاق زایشگاه باید در هنگام تولد گوساله حداقل 20 درجه و حداکثر 30 درجه سانتی گراد باشد پیش از زایمان مقداری کاه و کلش خشک با ضجامت کافی در کف زایشگاه ریخته شود

5-  از کوران و جریان شدید هوا به داخل زایشگاه به خصوص در فصل زمستان جلوگیری شود

6-  در داخل زایشگاه وسایل وابزار اولیه نظافت و ضدعفونی مثل ساولون و ترکیبات یددار ، دستکش مامایی ، طناب مخصوص کشیدن گوساله و وسایل جراحی و.... در محل مخصوص وجود داشته باشد

7-  بعد از زایمان کاه و کلش که زیر گاو پهن شده بود همراه با جفت و مایعات جنین و خونابه دور شوند .

8-  بعد از زایمان بعد از تمیز کردن زایشگاه کاملا کف و دیوارها ضدعفونی شده و از شعله افکن استفاده شود وسایل و تجهیزات مورد استفاده نیز ضدعفونی شده و برای زایمان آماده شوند

 

بهداشت مرکز پرورش گوساله

1-  حداقل با زایشگاه باید 10 متر فاصله ذاشته باشد

2-  از رفت وآمد افراد غیر مسئول خوداری شود

3-  گوساله ها پس از چند ساعت که از تولد گذشت و توسط مادر لیسیده شد و خشک گردید و نیز پس از خوردن اولین آغوز ( ماک ) حتما به سالن پرورش گوساله منتقل شوند

4-  رعایت موارد بهداشتی و ضدعفونی بسیار مهم است

به طور معمول گوسال ها از دو ماهگی به تدریج از شیر گرفته و به بهار بند مخصوص گوساله های 3 تا 6 ماهه و بعد به بهار بند گوساله های 6 تا 12 ماهه منتقل می شوند .

محل پرورش  گاوهای بالغ

1-  بهار بند تلیسه های 12 تا 18 ماهه غیر آبستن

2-  بهار بند تلیسه های آبستن

3-  بهار بند گاوهای شیرده که بنا به ضرورت به بهاربند گاوهای کم شیر و پر شیر میتون تقسیم کرد

4-  جایگاه بسته

5-  جایگاه باز

 

شیردوشی و بهداشت آن

الف : بهداشت فردی کارکنان شیردوشی

1-  کنترل بهداشتی و سلامتی کارگران و داشتن گواهی لازمه از مراکز مربوطه

2-  داشتن لباس کار و چکمه و دقت در تمیزی و ضدعفونی آنها

3-  شستن و ضد عفونی دستها قبل از شیردوشی

4- قبل از شیردوشی باید از حوضچه ضدعفونی عبور کرده و چکمه هایش را ضد عفونی نماید

ب : بهداشت  لوازم . دستگاههای شیر دوشی که شامل ا- منبع خلع   2- مخزن شیر  3- پل ساتور     4- کلاهکها    5- لایه داخلی میباشند

        شستشوی کلاهک ها بعد از اتمام  دوشش هر گاو برای جلوگیری از انتقال باکتریها بسیار مهم است کلاهک و چنگگ در ابتدا با آب گرم شسته می شود و سپس با یک محلول ضدعفونی می شود و دو باره یک شستشوی دیگر با اب انجام میگیرد و سپس به طور معکوس آویزان میکنند تا برای دوشش بعدی آماده باشند  ضدعفونی مورد استاده ساولن و یا هیپوکلریت سدیم میباشد

در پایان شیردوشی بهتر است ابتدا به به مدت 10 دقیقه با آبگرم تمام لوله های برنده شیر شسته شده و و سپس با محلول 2 تا 3 در صدی هیپوکلریت سدیم به مدت 15 دقیقه شستشو و ضدعفونی شوند میتوان ار ساولن 100/1 تا 200/1 نیز استفاده نمود

      بهتر است تمام سطوح داخلد لوله ها هر هفته 2 الی 3 نوبت با سود کاستیک 2 تا 3 درصد ( محلول ولرم ) ضدعفونی شوند در عمل ضدعفونی باید بعد از استفاده از مواد ضدعفونی تمام لوله های مجاری انتقال شیر از ابتدا تا انتها با آب گرم شسته و آبکشی شوند

     در پایان  عملیات شیر دوشی باید دیوارها و کف سالن شیردوشی با آب گرم پر فشار بخوبی شسته شده و بهتر است این کار با آب گرم انجام گیرد و فضولات از طریق فاضلاب به بیرون هدایت شده و بعد کف سالن و ناحیه چال شیردوشی با ستریمید C با رقت 30/1 ضد عفونی شود از لحاظ احتیاط بهتر است که هفته ای دو نوبت از سود کاستیک 5 درصدیبه جای ستریمید استفاده شود از ساولن و هیپوکلریت سدیم 5 درصدی نیز می توان استفاده کرد .

        انبار علوفه و مواد غذایی : در انبار علوفه و مواد غذای خصوصا به کنترل رطوبت و درجه حرارت باید دقت بیشتر گردیده و از رشد قارچها و باکتریها پیشگیری گردد و در ضمن به وجود حیوانات مثل موش دقت شود

        بهترین روش برای خلاص شدن از کود ، انبار آن در کنار زمین های زراعی در فاصله ای دور از گاوداری است و برای جلوگیری از رشد مگس و سایر حشرات پاشیدن پودر اهک خشک روی کود می باشد ( مقدار 5 کیلو گرم آهک خشک بر روی سطح 100 مترمربع )

      فرم سنتی :

        در فرمهای سنی محل پرورش دام معمولا در کنار محل سکونت دامدار میباشد ولی باید در ساخت محل پرورش دام در روستاها نکات ذیل مورد توجه قرار گیرد :

1-  از منازل مسکونی دور بوده تا بو و حشرات باعث ناراحتی افراد نشود

2-  جهت محل پرورش طوری انتخاب   گردد که حداکثر نور و آفتاب به آن بتابد

3-  نور وتهویه باید رعایت شود

4-  کف باید صاف بوده و شیب آن به طرف بیرون هدایت شود و نظافت آن ساده باشد

       در فرمهای سنتی باتوجه به این هرگز محل زایشگاه و یا محل مخصوصی برای زایمان در نظر نمیگیرند لذا دامها  در همان محل پرورش دام زایمان میکنند و این امر هم باعث عوارض گوناگونی و حتی تلفات در دامها و گوساله ها و بره ها  میگردد جهت انجام زایمان معمولا میبایست دامهای آبستن را چند روز قبل از زایش که با علایمی مانند بزرگ شدن پستان و تورم آلت تناسلی ظاهر میگردند استراحت داد . در هنگام زایمان طویله و آغل تمیز شده و کف آن از یک لایه نرم از کاه و یا خاک اره تمیز پوشانده شود و هرگز نباید با دستهای کثیف و بدون ضد عفونی در زایمان مداخله نمود